donderdag 8 augustus 2013

Familieverhalen - door de ogen van een kind


Ik weet precies wat mijn moeder zag in de eerste vroege nacht van de oorlog. Ik vond een stukje op internet. Het is geschreven door een broer van haar zwager. Zij werden beiden geboren in 1928 en waren net twaalf toen WO-II begon. Ze woonden in dezelfde straat en waren praktisch overburen van elkaar. Dit is wat zij zagen. Mijn moeder vertelde dezelfde verhalen maar ik kan ze niet zo treffend omschrijven als Joop Peeters want hij was er immers bij.

Bron: http://home.luna.nl/~peeters/

Joop Peeters, maar als ik niet beter
zou weten zijn oudere broer, mijn oom Bert
NB: daags na het schrijven van dit stukje is Joop Peeters overleden op 13 augustus 2013. Hij werd 85 jaar.

De Dr. M. van der Stoel waarover in de rest van het stuk wordt geschreven, is de vader van onze voormalige Minister van Buitenlandse Zaken, Max van der Stoel. De dokter behoorde tot de notabelen van Voorschoten en stond in hoog aanzien, zelfs bij de bezetter. Lees hier meer over een legendarische dorpsdokter die voor niemand bang was. Dr. M. van der Stoel. Leo van der Bijl was de enige echte dokter Faust uit mijn blog dokter-faust en doktor-faust-een-held. Verder was hij natuurlijk gewoon mijn oom.

Voorschoten: Het begin van oorlog en bezetting
door Joop Peeters.
(Uit Voorschotenaren verhalen over Oorlog en Vrede)

In de nog vroege nacht van vrijdag 10 mei 1940 omstreeks drie uur worden de bewoners van Voorschoten gewekt door zwaar motorgeronk veroorzaakt door vele vliegtuigen, kort daarna gevolgd door mitrailleurvuur in de lucht. De mensen komen snel hun bed uit, hangen daarna uit de ramen of staan op hun balcons en zien een vreemd en onbekend schouwspel. Zware transportvliegtuigen veelal met aan een sleep grote zweefvliegtuigen gaan over Voorschoten en ter hoogte van het Haagsche Schouw worden de kabelverbindingen verbroken tussen trekkende en zwevende vliegtuigen. De zweefvliegtuigen beginnen dan aan hun landing op het vliegveld Valkenburg in de gemeente Katwijk en uit de transportvliegtuigen springen mensen, die als eieren, vanwege de vorm van de parachutes, naar beneden dwarrelen en beschoten worden vanaf de grond.
Zelf staan we, als twaalfjarige jongen, met de hele familie op het grote achterbalcon van de woning aan de Leidseweg, alwaar een goed uitzicht is dat vrijwel tot aan de kust reikt. Het vee rent verschrikt door het weidegebied. Dat beseft instinctmatig dat dit het begin van het einde van de rust zal zijn. Zo rond vier of vijf uur, terwijl er nog steeds aanvoer is van parachutisten, wordt het afweervuur vanaf de grond heviger. Ook het Nederlandse leger begint te ontdekken dat de oorlog uitgebroken is.
Een eenzame Nederlandse jager vliegt door de Duitse toestellen en probeert een luchtgevecht. Binnen de kortste keren zien de toeschouwers op de grond het Nederlandse vliegtuig met een grote rookpluim neerstorten ter hoogte van Duivenvoorde. Op dat moment komt voor de meesten pas het besef dat het allemaal echt is en dat je dood kunt gaan in een oorlog. Toch blijft vrijwel iedereen in de open lucht staan kijken naar dat wonderlijke onbekende schouwspel terwijl de kogels over het dorp heen vliegen. Hans Deurloo staat vanaf het terras bij de Gouden Leeuw de oorlog te bekijken en wordt geraakt door kogels vanuit de lucht. Hij overlijdt aan zijn verwondingen en eerst dan wordt duidelijk dat het lopen op straat enzovoorts wel eens voor een burger gevaarlijk kan zijn.


Lees hier de rest van het verhaal van Joop Peeters: 



Max van der Stoel krijgt het boek
‘Zand over acht’ van
oud-verzetsman Leo van der Bijl. Links
burgemeester Cannegieter.

foto: 
http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1743593

Geen opmerkingen :

Een reactie posten